Błonnik składa się z cząsteczek cukru (glukozy) połączonych ze sobą w bardzo długie łańcuchy. Do błonników zaliczamy miedzy innymi pektyny,ligniny i celulozę.na pewno wiesz,że substancje te wspierają procesy trawienne. Są to bowiem włókna, które nie ulegają trawieniu i muszą zostać wydalone z organizmu.wiążą one wodę i tym samym utrzymują odpowiednią miękkość treści żołądkowej. Ponadto sprzyjają rozrostowi korzystnej flory bakteryjnej jelit. Beta-glukany mają takie samo działanie, są jednak niezwykłym rodzajem błonnika. Mogą w ukierunkowany sposób- podobnie jak leki-wpływać na nasz metabolizm i tym samym zapobiegać chorobom lub je zwalaczać.

Do czego przyczyniają się beta-glukany:

  • obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
  • obniżenie ciśnienia krwi
  • obniżenie poziomu cukru we krwi
  • wzmacnianie układu odpornościowego (ważne przy częstych infekcjach lub alergiach)
  • hamowanie stanów zapalnych
  • wsparcie w terapii choroby nowotworowej

Istnieją dwa różne rodzaje beta-glukanów- i każdy z nich ma inne działanie. Najogólniej można powiedzieć,że beta-glukany pozyskiwane ze zbóż ( tzw. Beta-1,3/1,4-glukany) są pomocne przede wszystkim przy cukrzycy,nadciśnieniu oraz przy chorobach układu sercowo-naczyniowego.

Beta-glukany pozyskiwane z drożdży lub grzybów (beta-1,3/1,6-glukany) wspierają przede wszystkim układ odpornościowy w walce z infekcjami i chorobami nowotworowymi. Podczas zakupu preparatu należy zatem dokładnie wiedzieć,czego potrzebujemy.


Glukany z grzybów to power twojej odporności

Przyjrzyjmy się najpierw wpływowi beta-glukanów pochodzących z grzybów na układ odpornościowy. W krajach azjatyckich grzyby są stosowane od stuleci do celów leczniczych. Dopiero jednak w latach dziewięćdziesiątych ubiegłego wieku odkryto w określonych komórkach odpornościowych receptory beta-glukanów-miedzy innymi w makrofagach (komórkach żernych). Gdy cząsteczka beta-glaukanu łączy się z tym receptorem, komórka żerna aktywuje się i ze zwiększoną intensywnością rusza na poszukiwanie patogenów (wirusów,bakterii,pasożytów,grzybów),które następnie niszczy. Wiele badań udowodniło poprawiające odporność działanie tych substancji,np.beta-glukany pochodzące z drożdży testowano w 2013 roku na Uniwersytecie Teksasu Północnego w Denton. 182 biegaczy otrzymywało 250 mg beta-glukanu dziennie. Do badania celowo wybrano tak ekstremalnie ćwiczące osoby,ponieważ ze względu na ogromny wysiłek fizyczny ich odporność częściej spada i łatwiej zapadają oni na przeziębienia. W porównaniu z równie dużą grupą kontrolną,przyjmującą placebo,objawy przeziębienia w pierwszej grupie zmniejszyły się o 32 %. Stężenie przeciwciał (immunoglobuliny A) w ślinie zwiększyły się natomiast o 32 %. Przeciwciała te to pierwsza linia obrony przed wirusami wywołującymi przeziębienie, ale również przed innymi patogenami, które trafiają do organizmu przez błonę śluzową ust,gardła i jelit.


Jak beta-glukany pozyskiwane z grzybów pobudzają twoją odporność:

  • aktywują komórki żerne (makrofagi)
  • stymulują komórki NK
  • zwiększają aktywność komórek pamięci immunologicznej
  • zwiększają produkcję substancji semiochemicznych układu odpornościowego

Niestety nie ma możliwości wzmocnienia układu odpornościowego poprzez spożywanie potraw z grzybów. Beta-glukany są wbudowane w struktury komórkowe, które prawie nie ulegają strawieniu w jelitach. Dlatego należy spożywac je pod postacią specjalnych ekstraktów, czyli w formie tabletek,kapsułek czy kropli. Otrzymujemy w ten sposób wyizolowany beta-glukan, pozyskany z grzybów przy udziale gorącej wody lub alkoholu.


Przy jakich chorobach pomocne są ekstrakty z grzybów, zawierające

beta-glukany?

  • przeziębienia

  • infekcje opryszczkowe
  • brodawki
  • choroby skóry
  • źle gojące się rany
  • choroby nowotworowe
  • alergie

Beta-glukany zwłaszcza pozyskiwany z grzybów shitake lentinan- są w Japonii od lat osiemdziesiątych ubiegłego stulecia stałą częścią uzupełniającej terapii nowotworowej. Ich zastosowanie można porównać z ekstraktami z jemioły w Niemczech: poprawiają jakość życia pacjentów i łagodzą skutki uboczne chemioterapii i naświetlań. Ekstrakty nie są jednak podawane pacjentom pod postacią tabletek, lecz w zastrzykach.

80 g płatków owsianych dziennie obniża poziom cholesterolu we krwi

Zupełnie inne jest działanie beta-glukanów pozyskiwanych ze zbóż- beta- 1,3/1,4-glukanów. Największą ich zawartością charakteryzują się owies i jęczmień. Żyto i pszenica zwierają go znacznie mniej.

Zawarty w owsie beta-glukan jest jedną z niewielu substancji witalnych, co do których organy unijne zezwoliły na reklamę jego prozdrowotnego działania. To bardzo rzadkie wyróżnienie.

Zbożowe beta-glukany wiążą cholesterol w jelitach, poprawiając tym samym wyniki lipidogramu. W roku 2015 brytyjscy naukowcy z Uniwersytetu Lancaster sprawdzili to działanie. Przeanalizowali oni dane 1500 probantów, którzy spożywali codziennie więcej niż 3 g takiego beta-glukanu. Jednoznacznie udowodniono, że statystycznie taka ilość wystarczy,aby obniżyć poziom cholesterolu we krwi. 3 g beta-glukanów to ilość, jaką znajdziesz w 80 g płatków owsianych (około 5 łyżek) lub w 40 g otrąb owsianych.


Przy nadciśnieniu lub cukrzycy: alternatywa bez skutków ubocznych

Dla twoich naczyń krwionośnych owsiany beta-glukan jest podwójnie istotny. Obniża on bowiem również ciśnienie krwi. Efekt ten jest możliwy dzięki temu, iż substancja ta wspomaga wydzielanie rozszerzającego naczynia tlenku azotu w ścianach naczyń krwionośnych. I jeszcze jeden efekt dodatkowy: beta-glukany obniżają poziom cukru we krwi. Opóźniają proces opróżniania żołądka, dzięki temu pokarm przesuwa się równomiernie do jelit, więc po posiłku nie dochodzi do skoków poziomu cukru.

Najnowsze badania pokazały również iż beta-glukany zwiększają działanie insuliny. Aktywują one enzym komórkowy, który poprawia reakcję komórek ciała na wytwarzaną przez organizm insulinę,dzięki czemu przyjmują one więcej cukru. Jego działanie jest porównywalne z lekami przeciwcukrzycowymi, jakie stosuje medycyna akademicka. Beta-glukany nie wykazują jednak żadnych działań nie-pożądanych.

Beta-glukany- superbłonnik