Rola kwasów omega-3 jest fundamentalna dla zdrowia w dosłownym znaczeniu tego słowa- zaczyna się już na poziomie komórkowym. Omega-3 są bowiem jednym ze składników budulcowych wszystkich komórek, a przede wszystkim otaczającej jej błony.                      Elastyczna, nieuszkodzona błona ułatwia przedostawanie się do wnętrza komórki niezbędnych substancji, a jednocześnie chroni ją przed patogenami. Stan błony wpływa bezpośrednio na kondycję komórek, a w następstwie zbudowanych z nich tkanek, organów i całego skomplikowanego systemu, jakim jest organizm człowieka. Kwasy omega-3 syntetyzują też substancje niezbędne do pracy wszystkich układów w organizmie.

 

  • Przede wszystkim zmniejszają ryzyko występowania chorób układu sercowo-naczyniowego i wspomagają profilaktykę chorób wieńcowych. O 42 % zmniejszają ryzyko zawałów. Przeciwdziałają arteriosklerozie, rozbijają blaszki miażdżycy i rozrzedzają krew, dzięki czemu zmniejszają ryzyko udaru niedokrwiennego. Obniżają poziom LDL i podnoszą poziom HDL, przywracając równowagę w zaburzeniach przemiany cholesterolu. Stabilizują ciśnienie i poprawiają funkcję krążenia u pacjentów z cukrzycą typu 2.

 

  • Omega-3 odgrywają także dużą rolę w prawidłowej przemianie materii. Działają rozkurczowo i żółciopędnie, chronią przed stanami zapalnymi jelit, chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, a także pomagają w leczeniu tych schorzeń. Zapobiegają powstawaniu kamieni żółciowych oraz rozpuszczają już istniejące.

 

  • Potrzebują ich także nasze kości, ułatwiają wchłanianie wapnia do tkanki kostnej zwiększając ich wytrzymałość kości. Chronią przed zapaleniem stawów, łagodzą objawy towarzyszące chorobom reumatycznym i zwyrodnieniom . Zmniejszają utratę masy kostnej, wspomagając profilaktykę i leczenie osteoporozy.

 

Według badań, choć większość z nas ma świadomość, jak ważne dla zdrowia jest dostarczanie kwasów omega-3, jedynie 12 % Polaków zwraca uwagę na ich obecność w codziennej diecie oraz dba o ich systematyczną suplementację.

 

  • Omega-3 wpływają też pozytywnie na układ oddechowy: m.in. redukują objawy astmy i alergii, eliminują stany zapalne górnych dróg oddechowych, zmniejszają ryzyko zachorowania na zapalenie płuc.

 

  • Wspierają układ moczowo-płciowy, a szczególnie profilaktykę raka prostaty u mężczyzn, oraz raka piersi i macicy u kobiet.

 

  • Są prekursorami niektórych hormonów odpowiedzialnych za ważne procesy zachodzące w organizmie.

 

  • Zapewniają prawidłową pracę systemu immunologicznego, zwiększając naturalną odporność organizmu i przeciwdziałają chronicznym zapaleniom, chorobom autoagresywnym i powstawaniu nowotworów.

 

  • Z kolei niedobór omWASY ega-3 może być przyczyną groźnych chorób, np. Miażdżycy, zahamowania wzrostu, zmian skórnych, zmian w funkcjonowaniu narządów rozrodczych i wiele innych niebezpiecznych skutków.
Kwasy Omega-3 – tłuszcze najlepsze dla zdrowia