Rak prostaty jest jednym z najczęściej występujących nowotworów u mężczyzn. Guz ten rozwija się powoli oraz często – bezobjawowo. Wczesnemu wykrywaniu raka służy regularne badanie gruczołu krokowego co najmniej raz w roku.

Po przeprowadzeniu wielu badań epidemiologicznych stwierdzono, że rak prostaty jest związany z odżywianiem. Częściej nowotwór występuje u pacjentów, których dieta była bogata w tłuste mięso oraz przetwory mleczne.

Według badań dotyczących wspomagania leczenia nowotworu prostaty, wykazano że picie ok. 6 filiżanek zielonej herbaty dziennie ma korzystne działanie profilaktyczne w przypadku nowotworu prostaty. Produkty bogate w witaminę D, mogą zminimalizować ryzyko powstania nowotworów układu moczowego. Według badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców z Narodowego Centrum Badań nad Rakiem, najniższe ryzyko rozwoju raka, naukowcy zaobserwowali w grupie osób o najwyższym stężeniu 25(OH)D3 we krwi. Ponadto stwierdzili, że witamina D reguluję ekspresję białka FGFR3, które bierze udział w procesie powstawania nowotworu.

Ważnym elementem jest urozmaicenie diety produktami zbożowymi np. kasze, brązowy ryż, ciemne pieczywo, otręby. Odpowiednie odżywianie to spożywanie różnorodnych warzyw oraz owoców, które powinny być dodatkiem do każdej potrawy. Natomiast należy wyeliminować z jadłospisu czerwone mięso, a także „sklepowe wędliny” ze względu na dużą szkodliwość konserwantów, dzięki którym produkt spożywczy ma dłuższą datę ważności.

Pacjenci ze stwierdzonym nowotworem układu moczowego powinni unikać picia kawy oraz wszelkich napojów zawierających kofeinę, gdyż pobudzają one znacznie pracę pęcherza. Wskazane jest picie wody oraz herbaty zielonej, która jest naturalnym antyoksydantem.

Ważne, by zwrócić uwagę na sposób przyrządzania potraw – należy wykluczyć potrawy smażone, przypalone,wędzone oraz marynowane. Zalecane jest gotowanie na parze czy też duszenie. Podczas przyprawiania potraw, unikajmy soli natomiast do woli możemy używać różnego rodzaju ziół świeżych czy też suszonych. 

Rak prostaty- zalecenia żywieniowe