Popularna, drobna brukselka kryje w sobie prawdziwą moc witamin, niezmiernie ważnych dla utrzymania organizmu w zdrowiu. Dziennie spożywając porcję (100 g) tego warzywa, zaopatrujesz się w witaminy C, A, K, a także witaminy z grupy B. Oprócz tego brukselka jest bogata w pokaźny zestaw makro pierwiastków takich jak: wapń, magnez, potas czy żelazo. Dzięki temu wykazuje duże właściwości antyoksydacyjne oraz wzmacniające odporność. Dzięki brukselce nasz układ trawienny lepiej funkcjonuje, co ma to związek z dużą zawartością błonnika. Dzięki witaminie K oraz kwasom omega-3 pozbędziemy się toksyn z organizmu. Dodatkowo witamina K uczestniczy w utrzymaniu odpowiedniego poziomu białek niezbędnych do budowy tkanki kostnej. Warzywo to, jest szczególnie polecane osobom pragnącym wyrównać poziom cholesterolu we krwi.

Flawonoidy, w niej zawarte, to związki o dużej aktywności antyoksydacyjnej. Chronią przed wolnymi rodnikami, unieczynniają związki rakotwórcze, stymulują niszczenie komórek nowotworowych, zapobiegają uszkodzeniu DNA. Osłabiają negatywne działanie estrogenów sprzyjających rozrastaniu się guzów piersi, a także aktywizują różne receptory komórkowe w celu ochrony przed czynnikami szkodliwymi.

Jeśli zależy Wam na zachowaniu pięknego wyglądu, jedzcie brukselkę. Zawarte w niej składniki odżywcze skutecznie poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Brukselka pomaga kontrolować masę ciała – wspiera odchudzanie dzięki bardzo niskiej wartości energetycznej (100g brukselki to 43 kalorie), a także błonnikowi, który usprawnia pracę układu pokarmowego. Gotowana brukselka to znakomity dodatek do obiadu dla osób kontrolujących poziom cukru we krwi, gdyż ma niski indeks glikemiczny.

Sięgaj po nią ostrożnie, jeżeli masz skłonności do wzdęć lub zakrzepów (brukselka ma właściwości zwiększające krzepliwość krwi).

Warto dodać, że nie wszyscy mogą spożywać brukselkę. Osoby mające problem z niedoczynnością tarczycy, są narażone na działanie siarkocyjanin. Związki te zalicza się do grona substancji wolotwórczych, co upośledza pobieranie jodu z pożywienia. Wole stanowią również jeden z podstawowych objawów choroby tarczycowej.

Aby warzywo nie utraciło cennych wartości odżywczych, warto gotować je na parze. Tak przyrządzone główki brukselki są idealnym uzupełnieniem drugiego dania obiadowego lub sałatek. Możesz także ugotować je w wodzie z dodatkiem soli himalajskiej lub morskiej. Ważne, żeby obróbka termiczna nie trwała zbyt długo. Brukselka to idealny składnik lekkich zup jarzynowych, doskonale smakują także zupy kremy na jej bazie.

Kapusta warzywna brukselka, wzbogaci Twoje menu o cenne wartości odżywcze oraz pomoże Ci odkryć nowe smaki. Jej atrakcyjny wygląd i piękny kolor sprawią, że Twój talerz nabierze barw i z przyjemnością przystąpisz do degustacji domowego posiłku.

Dlaczego warto jeść brukselkę ?