Kolor warzyw czy owoców, które spożywamy ma duże znaczenie. Te o czerwonej barwie cechują się przede wszystkim właściwościami przeciwutleniającym dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów. Czerwone warzywa szczególnie te o intensywnej barwie, regulują pracę serca oraz stabilizują ciśnienie krwi. Intensywna barwa świadczy również o wyższej zawartości związków o charakterze prozdrowotnym. Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, zaleca się włączenie do diety większych ilości czerwonych warzyw i owoców.

 

Najważniejsze z tej grupy warzywa to:

  • Burak czerwony: czerwono-fioletową barwę burakom nadają betacyjany. Związki te warto stosować w profilaktyce nowotworowej. Związki zawarte w burakach mają zdolność do zwalczania wolnych rodników, które uszkadzają DNA i potęgują rozwój raka. Zalecane jest spożywanie buraków po chemioterapii, gdzie często dochodzi do niedokrwistości oraz anemii. Z uwagi na działanie oczyszcające, świetnie wspomaga pracę wątroby oraz reguluję pracę przewodów żółciowych. Buraki są bogate w witaminy takie jak: A, B1, C, a ponadto zawierają wapń i potas
  • Pomidor: zaliczany jest do warzyw niskokalorycznych, dlatego też możemy spożywać go w duzych ilościach. Likopen występujący w pomidorze pełni rolę antyutleniacza, wspomagając regulację ciśnienia krwi. Najwięcej likopenu znajdziemy w przetworach pomidorowych takich jak: sosy pomidorowe, soki czy domowy ketchup.
  • Marchew: należy do produktów bogatych w błonnik pokarmowy i składniki mineralne. Cechuje się wysoką zawartością potasu, fosforu, magnezu. Poza karotenoidami marchew zawiera witaminy z grupy B, K, C. Osoby, które spożywają regularnie marchew są mniej narażone na wystąpienie raka piersi, pęcherza moczowego, szyjki macicy, prostaty.
  • Papryka czerwona: jest źródłem witaminy C, magnezu, potasu,wapnia, żelaza. Papryka jako jedno z niewielu warzyw podczas obróbki termicznej traci niewielkie ilości swoich dobroczynnych składników odżywczych.

 

Najważniejsze z tej grupy owoce to:

  • Granat: wykazuje wiele właściwości prozdrowotnych, m.in. działa przeciwnowotworowo, antybakteryjnie oraz obniża poziom glukozy we krwi.
  • Czereśnia: spożywanie czereśni usuwa zalegające toksyny z organizmu i reguluje poziom płynów w żołądku. Dzięki tej właściwości powinny być spożywane przez osoby mające zaburzenia przewodu pokarmowego. Dzięki zawartym w czereśniach silnym barwnikom mają działanie przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe i przeciwnowotworowe.
  • Żurawina: często stosowana jest w przypadku infekcji dróg moczowych dzięki właściwościom antybakteryjnym. Regularne spożywanie soku z żurawiny zmniejsza ryzyko nawrotu infekcji. Owoce żurawiny zapobiegają powstaniu kamicy nerkowej, zmniejszają ryzyko wrzodów żołądka.
  • Truskawka: bromelina występująca w truskawkach jest enzymem, który ułatwia trawienie białek. Truskawki są bogactwem witaminy C, wapnia, fosforu, magnezu oraz błonnika w postaci pektyn, dzięki czemu zmniejsza wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego.
Właściwości prozdrowotne czerwonych warzyw i owoców