Kiedy Twoja odporność jest osłabiona, to nawet banalne przeziębienie potrafi na kilka dni wytrącić Cię z życia codziennego. Zanim sięgniesz po lekarstwa z apteki, sprawdź, czy w Twojej kuchni nie kryją się naturalne preparaty wzmacniające odporność… Czosnek, cebula czy miód mogą wiele zdziałać. Ponadto są tanie oraz łatwo dostępne.

  • Czosnek

    Lista jego zalet jest bardzo długa, m.in.: obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo, pomaga zwalczać grzybice, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego i trawiennego, zapobiega powstawaniu chorób serca. Czosnek zwiększa także odporność i działa bakteriobójczo, więc jest świetnym sposobem na wszelkie przeziębienia, ból gardła czy grypę. Poddany obróbce termicznej traci właściwości bakteriobójcze, ale nadal pozostaje znakomitym antyutleniaczem i środkiem przeciwgrzybiczym.                                                                    

  • Cebula

Od lat wiadomo, że cebula jest jednym z najbogatszych źródeł naturalnych flawonoidów występujących w roślinach. To barwniki organiczne o działaniu przeciwzapalnym. Niektóre z tych barwników mogą być stosowane w medycynie – znany przykład to fiolet goryczki, czyli gencjana. Badania warzyw i innych źródeł naturalnych substancji odżywczych prowadzi wiele ośrodków, ostatnie publikacje pochodzą z Serbii oraz USA.

Najbogatsze we flawonoidy są bulwy czerwonej cebuli (415-1917 mg flawonoidów na kg świeżej cebuli), nieco mniej jest ich w żółtej cebuli (270-1187 mg flawonoidów na kg świeżej cebuli). Flawonoidy wykazują znane właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i antyproliferacyjne (przeciwnowotworowe). Cebula może być dobrym środkiem wspomagającym leczenie infekcji układu oddechowego.

Cebula może też być pomocna w zapobieganiu chorobie wieńcowej i nowotworom, a także poprawia gospodarkę kostną. Należy jednak podkreślić, że występują duże różnice między gatunkami cebuli. Warto wiedzieć, co kupujemy i czy rzeczywiście jest to najzdrowsza jej odmiana. Kupujmy świeże, młode bulwy, nieuszkodzone przez owady i szkodniki, pokryte cienką warstwą zewnętrzną.

  • Miód 

Miód jest również naszym naturalnym sprzymierzeńcem w walce z bakteriami i wirusami. Najlepszy jest dla naszego organizmu miód spadziowy. Godne polecenia są również miody: lipowy, gryczany i rzepakowy. Należy pamiętać, że wysoka temperatura niszczy dobroczynne związki zawarte w miodzie.  

Rozpuszczony miód w wodzie pozostawiony na minimum 10 godzin, wykazuje działanie antybiotyczne kilkukrotnie wyższe aniżeli miód zjedzony prosto ze słoika.

Szczególnie polecane jest wypicie o poranku szklanki wody z miodem i cytryną. Taka mieszanka będzie wpływała na naszą odporność, wykazując silne działanie bakteriobójcze, odtruwające, wzmagające perystaltykę jelit i stymulujące pracę wątroby.

  • Ryby

Tłuste ryby morskie są najlepszym źródłem kwasów omega-3, które pełnią istotną rolę we wzmacnianiu odporności organizmu. Niedobór kwasów tłuszczowych zmniejsza zdolność obronną układu immunologicznego. Osoby, które w swojej diecie nie uwzględniają wystarczającej ilości tłustych ryb morskich, mogą dostarczyć kwasów omega-3 poprzez suplementację odpowiednimi produktami. Bierzmy przykład z Norwegów, wśród których jest najwięcej osób dożywających wieku 100 lat w pełnym zdrowiu. Spożywają bardzo dużo ryb morskich, a dodatkowo specjalizują się w wytwarzaniu produktów pochodzących z ryb. Eksperci ds. żywienia rekomendują spożywanie ryb morskich przynajmniej 2 razy w tygodniu.

Zdrowotny wpływ ryb na organizm człowieka polega na:

  • działaniem przeciwmiażdżycowym,
  • korzystnym wpływie na pracę mózgu,
  • zmniejszeniu ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych,
  • korzystnym wpływie na układ odpornościowy. 

Obecnie wiadomo, że produkcja, przetwarzanie oraz przechowywanie żywności, sprawia że produkty spożywcze na ogół zawierają jedynie śladowe ilości wartościowych składników.

Dlatego aby nie dochodziło do niedoborów witaminowych, Onkointegra oferuje profesjonalne konsultacje lekarskie dla Pacjentów onkologicznych, jak również dla Pacjentów z anemią.

Wychodzimy na przeciw potrzebom Pacjentów dobierając indywidualny skład kroplówek witaminowych.

Naturalne produkty wzmacniające odporność